Det är dags för smartare kontor!

I veckan länkade vi till Travel News artikel om Amadeus Scandinavias nya, smartare, aktivitetsbaserade kontor. Trots att de nya lokalerna är 40 procent mindre än de gamla upplever Amadeus att kontoret känns större – och bättre. Allt tack vare smartare planering! I Stockholm finns ungefär 11 miljoner kvadratmeter kontorsyta. Det kan låta mycket men endast 5 % […]

November 27, 2015

I veckan länkade vi till Travel News artikel om Amadeus Scandinavias nya, smartare, aktivitetsbaserade kontor. Trots att de nya lokalerna är 40 procent mindre än de gamla upplever Amadeus att kontoret känns större – och bättre. Allt tack vare smartare planering!

I Stockholm finns ungefär 11 miljoner kvadratmeter kontorsyta. Det kan låta mycket men endast 5 % av lokalerna står utan hyresgäst och det gör att konkurrensen om lokaler i city är stenhård. Priset per kvadratmeter pressas upp och ligger numera på över 5000 kr/år. Trots att vi betalar extra för varje kvadratmeter utnyttjar vi inte lokalerna fullt ut utan låter stora delar av kontoret stå tomma under stora delar av dagen, till exempel mötesrum.  På torsdag morgon är ni många som slåss om samma mötesrum men på fredag eftermiddag, lovdagar, och i semestertider ekar lokalerna tomma.

Ett alternativ för att spara pengar är att flytta kontoret utanför stan, ett annat är att likt Amadeus planera ytorna smartare. Här kommer ett litet räkneexempel: Säg att ni har tre stycken konferensrum av vad vi skulle kategorisera som ett smallrum, det vill säga ett rum på minst 14 kvadratmeter där 5-8 personer får plats. Dessa rum kostar tillsammans ert företag strax över 210 000 kronor per år. Hur mycket pengar skulle ert företag spara på att ha färre egna mötesrum och i stället hyra externa konferensrum vid behov?